Palliatieve zorg voor jonge mensen

Xenia Leeft logo

Een mijlpaal: Xenia viert haar vijfde verjaardag! In 2014 opende Xenia haar deuren voor de eerste gasten. Ter ere van dit eerste lustrum organiseert Xenia een symposium voor zorgprofessionals. Tijdens deze middag verdiepen we ons in de wereld van Xenia met verhalen en ervaringen van onze gasten, een ouder die aan het woord komt, met kunst, twee lezingen van topsprekers in de zorgsector, met verhalen over troost en ontroostbaarheid, en intimiteit en seksualiteit bij jonge patiënten.

En dat allemaal met een enthousiaste host, Lucas de Man.

Je bent op dinsdag 2 april van harte welkom deze bijzondere middag bij te wonen. Er is een beperkt aantal kaarten à 25,00 euro per stuk beschikbaar.

 


 Niets blijft onbesproken

Symposium ter ere van het eerste lustrum Xenia Huis met een Hart

Palliatieve zorg voor jonge mensen

 

  • Datum: dinsdag 2 april 2019
  • Tijd: 13.30 – 17.00 uur, met aansluitend een feestelijke borrel
  • Locatie: Stadsgehoorzaal, Leiden
  • Kaarten: 25,00 euro
  • Accreditatie voor de Kwaliteitsregister V&VN is aangevraagd. Je kunt je BIG-nummer doorgeven via de registratieformulier

Programma

13:30

Registratie en welkomstdrankje

14:00

Opening
Lucas de Man | Host

14:10

Tussen verlangen en verlies: de troost en de ontroostbaarheid rondom het stervende kind
Else-Marie van den Eerenbeemt | Familietherapeut

14:45

Muzikaal intermezzo
Gerlinde Vliegenthart | Zangeres

14:50

Interview met Stichting De Kunstverleners

15:10

Koffiepauze

15:25

Intimiteit en seksualiteit bij jonge patiënten
Dr. Henk Elzevier | Uroloog, seksuoloog

15:55

Interview met Liesbeth Parlevliet, fotografe en moeder van Xenia-gast Dennis 

16:25

Muzikaal intermezzo
Gerlinde Vliegenthart | Zangeres

16:30

Cabaret Bonusmateriaal

17:00

Afsluiting

 

Lucas de Man

Host : Lucas de Man

Lucas de Man (1982) is een Belgische acteur en regisseur. In 2008 studeerde hij af aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Sindsdien werkt hij onophoudelijk aan een oeuvre van uiteenlopende (theater)projecten, voorstellingen, performances en installaties in binnen- en buitenland.

In al zijn projecten streeft Lucas De Man ernaar om de publieke ruimte geen anonieme consumptiemarktplaats te laten zijn, maar een plek van verbinding, verwondering, verstrooiing, verbazing, verwarring en zo uiteindelijk: ont-moeting. Ont-moeting, een moment van niet moeten, een moment waarin je als mens jezelf mag zijn; kwetsbaar, open, onwetend en krachtig.

Lucas de Man is in 2011 samen met Pascal Leboucq genomineerd voor de Wijnberg Scenografieprijs voor de vormgeving van Sketch - Het Zuidelijk Toneel i.s.m. Stichting Nieuwe Helden.

 

 

Else Marie van den Eerenbeemt

Gastspreker: Else-Marie van den Eerenbeemt, familietherapeute

Tussen verlangen en verlies:
De troost en de ontroostbaarheid rondom het stervende kind

“Een levensbedreigende ziekte bij jongeren en de beperkte levenstijd die rest, zullen de verhouding met ouders in een ander licht plaatsen. Voor deze jongeren betekent het veranderend perspectief in het bewustzijn van een naderend einde een ondraaglijke last.

Ouders zijn ten diepste door dit onrechtvaardig lot getroffen en worden zwaar beproefd. Beiden willen de nog gegeven tijd als het ware vasthouden en het samenzijn koesteren. Xenia kan hierin van grote betekenis zijn. In de dagelijkse fysieke zorg voor hun kind kunnen ouders bevrijd worden door een voelbare verlichting van de zware last. De jonge patiënt kan tevens in Xenia vrienden ontvangen, de eigen kleur en sfeer die bij de leeftijd past bewaren en steun ondervinden in het samenzijn met opgenomen leeftijdsgenoten.

Maar bovenal kan in deze omgeving ruimte geschapen worden om verbondenheid gestalte te geven. De zieke jongeren zijn vaak bezorgd hoe het verder zal gaan met de ontroostbare ouders, broers en zusjes. Niet zelden is het de zieke zelf die troost kan bieden. Want voor de patiënten is het van belang om niet alleen zorg te ontvangen maar ook om zorg te kunnen geven aan familieleden. Hierdoor behouden, of liever, winnen ze voor familieleden aan betekenis. Dat is van onschatbare waarde voor allen. Kinderen van gescheiden ouders kunnen baat hebben bij de kans om hier onbelemmerd zowel vader als moeder bij zich te hebben. Zo kan Xenia ondanks het naderend levenseinde, leven gevend zijn. Vandaar dat ik dit initiatief van harte steun.”

 

 

Dr. Henk Elzevier

Gastspreker: Dr. Henk Elzevier

Thema:
Intimiteit & Seksualiteit

Intimiteit en seksualiteit zijn belangrijke onderdelen van het leven. Dr. Henk Elzevier (seksuoloog/ uroloog) LUMC, wil de zorg rondom dit onderwerp voor alle jonge patiënten in Nederland verbeteren.

Waar seksualiteit voor jonge mensen vaak als het ware een vanzelfsprekende zoektocht is die hoort bij die levensfase, kan dat opeens veranderen als je bijvoorbeeld kanker krijgt en door de behandelingen (de zin in) intimiteit en seks beïnvloed worden. Intimiteit en seksualiteit zijn normale menselijke behoeftes. In de zorg voor jongvolwassenen is het essentieel deze behoeftes te erkennen, herkennen en daarop te anticiperen. Juist bij jongvolwassenen omdat zij in een levensfase verkeren waarin zij eerste ervaringen op gaan doen met intimiteit, liefde, zelfwaardering en seksualiteit. Dit maakt het onderscheidend anders in vergelijking met andere leeftijdsgroepen.

 

Kaartenverkoop

Een beperkt aantal kaarten is beschikbaar en bedragen 25,00 euro per stuk. Bestel je je kaart(en) via dit registratieformulier.

 

 

Onze website maakt gebruik van cookies. Door verder te browsen op onze website, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.