Palliatieve zorg voor jonge mensen

Een nieuw jaar is gestart voor Xenia en automatisch gaan al mijn gedachten terug naar wat er allemaal gebeurd is in 2015, het eerste volle jaar Xenia.

Op dit moment denk ik het meest aan Sander. Op 5 december jl.  is Sander Tichler, één van onze ambassadeurs, overleden.

Vier jaar geleden heb ik Sander leren kennen. Via zijn oncoloog Hans Gelderblom kwam ik met Sander in contact. Tijdens de oprichting van Xenia hebben wij een boekje gemaakt , Huis met een Hart. In dit boekje staan vier jongeren centraal om zo aan de buitenwereld te laten zien voor wie Xenia bedoeld is en waarom het is opgericht. Vaak kregen we de vraag of het wel nodig is zo`n huis voor jongeren. Immers,  jongeren kunnen toch door hun familie opgevangen worden. Dat is helaas niet altijd zo. Soms ontstaat er thuis een crisissituatie, de zorg kan heel zwaar zijn voor een gezin of jonge partner met kleine kinderen. Thuis is niet altijd mogelijk of gewenst. Als jonge mensen al een tijd zelfstandig wonen is het niet altijd de beste optie om weer terug naar je ouders te gaan.

Sander raakte meer en meer betrokken bij de ontwikkeling van Xenia en werd, samen met Martijn van Rees, ambassadeur . Zij wisten als geen ander hoe belangrijk het is dat er een speciaal huis voor jonge mensen is waar ze zich thuis voelen. De opening op 4 april 2014 is door deze twee ambassadeurs verricht. Zij plaatsten die dag letterlijk samen  het hart in het huis.

Sander had een dubbele pet : of hij kwam als ambassadeur, of hij kwam als gast voor een hele reeks chemobehandelingen bij Xenia. Hij vond het zo veel prettiger om de chemokuren bij Xenia te krijgen. In het ziekenhuis vond hij dat er veel oudere patiënten waren die hem zo  aanstaarden als hij binnen kwam. Daar was hij stil en teruggetrokken. Bij Xenia kwam hij vrolijk op de fiets en nam hij altijd familie of vrienden mee. Het voelde voor hem als een tweede thuis. Hij was duidelijk trots op Xenia en droeg dat ook uit. Na de behandeling bleef hij vaak nog hangen of gezellig mee-eten. Hij bracht altijd zo`n fijne sfeer mee.

Vaak gingen we samen op pad voor interviews  voor dagbladen, radio en tv en presentaties. Of soms kreeg ik een appje met de vraag: “even bijpraten in Olivier?”, het café dichtbij Xenia.  De laatste keer dat we dat deden was ook de laatste keer dat Sander fietste, zo begreep ik later.

Sander was altijd prettig om mee op pad te gaan. Zo positief, goedlachs en daarmee maakte hij  indruk bij iedereen. De laatste week voor zijn overlijden was hij thuis en mocht ik `m nog een paar keer bezoeken. Bijzonder was het om zo afscheid van hem te mogen nemen. Hij straalde veel rust uit. Elke dag is er één, dat zei hij vaak in interviews. Hij leefde! 

Zo blijft Sander altijd in mijn herinnering.
Elke dag is er één !

Hoe kan ik Xenia steunen?

Xenia Hospice is voor een groot deel afhankelijk van financiële steun van derden. Hieronder kunt u direct via Ideal of via een van onze partners Xenia financieel steunen.

Wilt u voor langere periode donateur worden, een schenking doen of op een ander manier uw steun geven? Neem dan contact op met de Stichting Vrienden van Xenia Hospice.

Doneer aan Xenia

icon 50x50Heel makkelijk een bedrag doneren via Ideal. Klik hier. Enorm bedankt alvast !

Onze website maakt gebruik van cookies. Door verder te browsen op onze website, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.